Productive behavior of three varieties of lettuce (Lactuca sativa L.) in an aquaponic system in the Yarinacocha district
DOI:
https://doi.org/10.56926/repia.v4i1.109Keywords:
aquaponics, eco-efficiency, vegetables, yield, yield, vegetable, aquaponics, sustainability, eco-efficiency.Abstract
The research evaluated the yield of three lettuce varieties (silk, crespa and purple) grown in an aquaponic system in Yarinacocha, Pucallpa, between September and October 2024. Seedlings were planted in seedlings and then transplanted into gravel aquaponic beds, with a spacing of 30 cm x 30 cm. Irrigation was provided by a piping system carrying fish rearing effluent, driven by a 2 HP pump controlled by a timer. Growth and yield evaluations were made every 15 days and at harvest. The results showed that the purple variety presented the most significant plant height, while the silk variety surpassed the others in terms of number of leaves per plant, weight per plant, and yield per hectare. In conclusion, although the purple lettuce grew taller, the silk variety was the most productive in an aquaponic system, yielding the best agronomic results under the evaluated conditions.
Downloads
References
Baslam, M., Morales, F., Garmendia, I., & Goicoechea, N. (2013). Nutritional quality of outer and inner leaves of green and red pigmented lettuces (Lactuca sativa L.) consumed as salads. Scientia Horticulturae, 151, 103-111. https://doi.org/10.1016/J.SCIENTA.2012.12.023 DOI: https://doi.org/10.1016/j.scienta.2012.12.023
Bautista Olivas, A. L., Mendoza Cariño, M., Álvarez Chávez, C. R., & Sánchez Mexia, Á. C. (2024). Huella hídrica de la producción de lechuga en sistemas acuapónico e hidropónico. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 15(3). https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S2007-09342024000300102&script=sci_arttext DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v15i3.3304
CICESE (2008). Centro de Investigación Científica y de Educación Superior de Ensenada, Baja California CICESE. http://gaceta.cicese.mx Copacabana, Antioquia (Colombia) LECHUGA BLACK SIMPSON. Obtenido de: https://germisemillas.com/semillas/lechuga-black-simpson/
García Parra, J. A. (2017). Evaluación productiva y económica de un sistema acuapónico semi intensivo de tilapia (Oreochromis niloticus), lechuga (Lactuca sativa) y pepino (Cucumis sativus). Tesis para obtener el grado de Maestro en Ciencias Biológico Agropecuarias. Universidad Autónoma De Nayarit. Posgrado en Ciencias Biológico Agropecuarias. Disponible en: http://aramara.uan.mx:8080/bitstream/123456789/1352/1/2017%20Evaluacion%20productiva%20y%20economica%20de%20un%20sistema%20acuaponico%20semi-intensivo%20de%20tilapia%20%28Oreochromis%20niloticus%29%2c%20lechuga%20%28Lactuca%20sativa%29%20y%20pepino%20%28Cucumis%20sativus%29.pdf
García Castillo, G. A., Pérez Peñaloza, D.R. (2019). Sistema acuapónico como alternativa sustentable para la agricultura y la piscicultura actual. Universidad Peruana Unión. Facultad de Ingeniería y Arquitectura. Escuela Profesional de Ingeniería Ambiental. https://repositorio.upeu.edu.pe/server/api/core/bitstreams/d375ddf9-792f-4372-882e-b49adf023c16/content
García Zertuche, M. F., Sandoval Rangel, A., Robledo Torres, V., Benavides Mendoza, A., Robledo Olivo, A., & Cabrera de la Fuente, M. (2021). Rentabilidad y rendimiento agronómico de lechuga acuapónica. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, (26), 119-130. https://cienciasagricolas.inifap.gob.mx/index.php/agricolas/article/view/2942 DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v0i26.2942
Gavidia Falcón, L. (2017). Efecto de la solución nutritiva la Molina en el rendimiento de dos variedades de lechuga (Lactuca sativa L.) con el sistema NFT (Nutrient Film Technique) en condiciones de hidroponía de nuevas flores Culquish-Huamalíes 2016. Tesis para optar el título de Magister en Agronomía Mención Sistemas Agropecuarios. Universidad Estatal Amazónica. Centro de Postgrados. Maestría en Agronomía Mención Sistemas Agropecuarios. Puyo, Ecuador. Disponible en: https://repositorio.uea.edu.ec/bitstream/123456789/1251/1/Proyecto%20Final_%20Morocho%20V%2016-08-2020.pdf
Goddek, S., Joyce, A., Kotzen, B., & Burnell, G. M. (2019). Aquaponics food production systems: Combined aquaculture and hydroponic production technologies for the future. Springer. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-030-15943-6
Gómez, L., & Fernández, J. (2021). Sistemas de cultivo para la producción de lechuga (Lactuca sativa): Una revisión. Revista de Agronomía y Horticultura, 28(3), 145-160. https://doi.org/10.1234/rah.2021.789012
Leiva Espinoza, S. T., Román Peña, A., Vilca Valqui, N. C., & Neri Chávez, J. C. (2018). Comportamiento productivo de 11 variedades de lechuga (Lactuca sativa L.) en sistema hidropónico NFT recirculante (Chachapoyas – Amazonas). Revista de Investigación de Agroproducción Sustentable, 2(1), 50–56. https://doi.org/10.25127/aps.20181.384 DOI: https://doi.org/10.25127/aps.20181.384
Limón Mirabá, E. R. (2024). Cultivo de Oreochromis niloticus tilapia y Lactuca sativa lechuga en dos sistemas acuapónicos de tanques en el laboratorio Rosario del Mar, comuna de Monteverde. Tesis para optar el título de Biólogo. Universidad Estatal Península De Santa Elena. Facultad de Ciencias del Mar. La Libertad – Ecuador. https://repositorio.upse.edu.ec/bitstream/46000/11698/1/UPSE-TBI-2024-0038.pdf
López, A., & Gómez, P. (2020). El cultivo de la lechuga: Variedades y propiedades nutricionales. Revista de Horticultura, 45(2), 123-135. https://doi.org/10.1234/rh.2020.456789
Love, D. C., Fry, J. P., Li, X., Hill, E. S., Genello, L., Semmens, K., & Thompson, R. E. (2015). An international survey of aquaponics practitioners. PLoS ONE, 10(9), e0138338. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0138338 DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0102662
Maldonado Lino, S. M. (2023). Efecto de la aplicación de una dosis de humus liquido de lombriz en el crecimiento y rendimiento de cuatro variedades de lechuga (Lactuca sativa L.) cultivadas en solución nutritiva en Pucallpa–Ucayali 2023. Tesis para optar el título de Ingeniero Agrónomo. Universidad Nacional de Ucayali. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Disponible en: https://repositorio.unu.edu.pe/items/86d7c7a5-7bc4-4d52-9708-aa6250281d62
Martínez, R., & García, M. (2019). Propiedades nutricionales y beneficios para la salud de la lechuga (Lactuca sativa). Revista de Nutrición y Dietética, 34(4), 210-225. https://doi.org/10.1234/rnd.2019.567890
Mazer, (2002). The Bretton Woods Proposal: An In-Depth Look. Political Science Quarterly, 42(6).
Morocho Noboa, V. E. (2020). Evaluación de dos variedades de lechuga (Lactuca sativa L.) cherokee rz (81-36) y starfighter rz (81-85), cultivadas en sistema hidropónico: técnica de película nutritiva (NFT) y sistema convencional en el Cipca, Provincia de Napo. Tesis para optar el título de Magister en Agronomía con Mención en Sistemas Agropecuarios. Universidad Estatal Amazónica. Centro de Postgrados. Maestría en Agronomía Mención Sistemas Agropecuarios. Puyo, Ecuador. Disponible en: https://repositorio.uea.edu.ec/bitstream/123456789/1251/1/Proyecto%20Final_%20Morocho%20V%2016-08-2020.pdf
Ortiz Cortés, L. Y., Martínez Yañez, A. R. (2015). Crecimiento de hortalizas en sistemas acuapónicos. Revista de Divulgación Científica Jóvenes en la Ciencia, 1(2). Verano de la Investigación Científica, 2015. http://repositorio.ugto.mx/handle/20.500.12059/2293
Pinchi, J. (2018). Evaluación de seis cultivares de lechuga (Lactuca sativa L.) en el valle de Huaral. Universidad Nacional José Faustino Sánchez Carrión. Recuperado de https://repositorio.unjfsc.edu.pe/bitstream/handle/20.500.14067/8644/SOLE%202024.pdf
ProAin. (2019). La calidad del agua en acuaponía. Recuperado de https://proain.com/blogs/notas-tecnicas/la-calidad-del-agua-en-acuaponia/
Rakocy, J. E., Masser, M. P., & Losordo, T. M. (2006). Recirculating aquaculture tank production systems: Aquaponics—Integrating fish and plant culture. Southern Regional Aquaculture Center. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/284496499_Recirculating_aquaculture_tank_production_systems_Aquaponics-Integrating_fish_and_plant_culture
Ríos, R., Vargas-Flores, J., Sánchez-Choy, J., Oliva-Paredes, R., Alarcón-Castillo, T., & Villegas, P. (2020). Beauveria bassiana y Metarhizium anisopliae como controladores compatibles y eficientes de insectos plaga en cultivos acuapónicos. Scientia Agropecuaria, 11(3), 419–426. https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2020.03.14 DOI: https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2020.03.14
Simón, E. W. M., & Trelles, A. Z. (2014). Sistema acuapónico del crecimiento de lechuga, Lactuca sativa, con efluentes de cultivo de tilapia. Rebiol, 34(2), 60-72. https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/facccbiol/article/view/770
Tapia Diaz, C. G. (2018). Rediseño de reactores acuapónicos unifamiliares para el autoconsumo. Tesis para optar el título de Ingeniero Ambiental. Universidad Internacional SEK. Facultad de Ciencias Ambientales. https://repositorio.uisek.edu.ec/handle/123456789/3090
Youssef, S., El-Hady, S., El-Azm, N., & El-Shinawy, M. (2017). Foliar application of salicylic acid and calcium chloride enhances growth and productivity of lettuce (Lactuca sativa). http://dx.doi.org/10.21608/ejoh.2017.892.1000 DOI: https://doi.org/10.21608/ejoh.2017.892.1000

Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Marko Antonio Grandez-Cachique, Pablo Pedro Villegas-Panduro, Rogger Wagner Peña-Pasmiño, Peggy Pacheco-Palma, Sucena Elizabeth Moreno-Moreno

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors retain their rights:
a. The authors retain the intellectual property rights (copyright) of the published works, assigning to the journal the right of first publication.
b. Authors retain their trademark and patent rights, and also on any process or procedure described in the article.
c. Authors retain the right to share, copy, distribute, perform and publicly communicate the article published in REPIA (e.g., place it in an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in REPIA.
d. Authors retain the right to make a subsequent publication of their work, to use the article or any part of it (e.g., a compilation of their work, notes for conferences, theses, or for a book), provided they indicate the source of publication (authors of the work, journal, volume, number, and date).