Evaluation of different rearing densities in improved guinea pigs (Cavia porcellus L.) in the finishing stage in humid tropical conditions

Authors

DOI:

https://doi.org/10.56926/repia.v1i1.7

Keywords:

weight gain, health management, economic parameters, productive parameters

Abstract

In Yurimaguas, raising improved guinea pigs is a family activity that represents a source of economic income. The aim was to determine the optimum rearing density, productive and economic parameters of improved guinea pigs (Cavia porcellus L.) in the finishing stage under humid tropical conditions. 78 improved male guinea pigs were used, distributed by a completely random design in four (4) treatments (T1: 5 guinea pigs, T2: 6 guinea pigs, T3: 7 guinea pigs and T4: 8 guinea pigs) / 0.81m² and 3 repetitions per treatment. The parameters of weight gain, daily weight gain and feed conversion show differences between treatments, the best result was observed in treatment 4, with 318.41g, 11.37g and 6.82 respectively; in the consumption of forage plus guinea pig, in dry matter and carcass yield, no differences were observed between treatments; In the economic parameters, the best net benefit and economic merit was obtained in treatment 4 with a net benefit of S/.79 and an economic merit of 14.1%. We conclude that the best rearing density was in treatment 4, which represents a living space of 0.10m²/guinea pig.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ayagirwe, R. B. B., Meutchieye, F. ., Manjeli, Y. ., & Maass, B. L. (2018). Production systems, phenotypic and genetic diversity, and performance of cavy reared in sub-Saharan Africa: a review. Livestock Research for Rural Development, 30(6). http://www.lrrd.org/lrrd30/6/ayagi30105.html

Buleje Solis, R. C. (2016). Densidad óptima de crianza en bterias para cuyes (Cavia porcellus L.) de la raza Perú en la fase de crecimiento en condiciones del trópico húmedo [Universidad Nacional Agraria de la Selva]. http://repositorio.unas.edu.pe/handle/UNAS/995

Cáceres O., F., Jiménez A., R., Ara G., M., Huamán U., H., & Huamán C., A. (2004). Evaluación del espacio vital de cuyes criados en pozas. Revista de Investigaciones Veterinarias Del Perú, 15(2), 100–112. https://doi.org/10.15381/rivep.v15i2.1577

Díaz Céspedes, M., Rojas Paredes, M. A., Hernández Guevara, J. E., Linares Rivera, J. L., Durand Chávez, L. M., & Moscoso Muñoz, J. E. (2021). Digestibilidad, energía digestible y metabolizable del sacha inchi (Plukenetia volubilis L) peletizado y extruido en cuyes (Cavia porcellus L.). Revista de Investigaciones Veterinarias Del Perú, 32(5), e19654. https://doi.org/10.15381/rivep.v32i5.19654

Huamán, M., Campos, M., & Chauca, L. (2019). Manual de bioseguridad y sanidad en cuyes. In Instituto Nacional de Innovación Agraria - INIA (Ed.), Ministerio de Agricultura y Riego (1st ed.).

Iñipe Pezo, V. M. (2012). Caracterización de la producción de cuyes (Cavia porcellus L.) en San Lorenzo, distrito de Barranca, Provincia del Datem del Marañón, Loreto. [Universidad Nacional de la Amazonía Peruana]. http://repositorio.unapiquitos.edu.pe/handle/20.500.12737/3835

Palacios Castillo, M. L. (2022). Parámetros productivos de cuyes (Cavia porcellus L.) alimentados con residuos de cosecha de quinua (chenopodium quinoa w.), forraje verde hidropónico, heno de avena y concentrado [Universidad Nacional del Altiplano]. http://repositorio.unap.edu.pe/handle/UNAP/17763

Palacios Torres, J. L. (2015). Densidad óptima en la crianza de cuyes (Cavia porcellus L.) de la raza Perú en la etapa de recría - Cajamarca [Universidad Nacional de Cajamarca]. http://hdl.handle.net/20.500.14074/435

Perez Shuña, L. G. (2013). Efecto de la alimentación con erythrina sp vs pueraria phaseloides en cuyes criollos (Cavia porcellus L.) sobre parámetros productivos [Universidad Nacional de la Amazonía Peruana]. https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/handle/20.500.12737/5505

Ramírez-Navarro, W., & Cárdenas-Alayo, C. T. (2022). Parámetros productivos de cuyes mejorados en tres densidades de crianza, distrito de Tocache. Revista de Veterinaria y Zootecnia Amazónica, 2(2), e357. https://doi.org/10.51252/REVZA.V2I2.357

Roter, E., Trejo, W., & Palacios, G. (2018). Evaluación del tamaño de lote en la crianza comercial de cuyes (Cavia porcellus L.) en la etapa de crecimiento. Anales Científicos, 79(1), 126. https://doi.org/10.21704/ac.v79i1.1148

REPIA

Published

04/20/2022

How to Cite

Tuesta-Hidalgo, J. C. ., Tuesta-Hidalgo, O. A., Zegarra-Álava, K. C. ., & Lancha-Flores, J. R. . (2022). Evaluation of different rearing densities in improved guinea pigs (Cavia porcellus L.) in the finishing stage in humid tropical conditions. Revista Peruana De Investigación Agropecuaria, 1(1), e7. https://doi.org/10.56926/repia.v1i1.7

Most read articles by the same author(s)